ORTODONȚIA

Ortodontia reprezinta o ramura a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea și corectarea anomaliilor dento-maxilare cu ajutorul aparatelor dentare; acestea pot fi fixe sau mobile.

Tratamentul ortodontic este un tratament de lunga durata și depinde de anomalia dento- maxilară diagnosticata și de vârstă pacientului.
Aparatele dentare fixe pot fi metalice sau fizionomice și pt a fi acceptate mai ușor de copii și adolescenți pot fi accesorizate cu elastice cu diverse culori.

Aparatele dentare mobile sunt realizate din acrilat medical și pentru a fi cât mai atractive copiilor sunt personalizate cu personajele preferate și culori variate.

Exista și aparate miofuncționale realizate din silicon medical utilizate în tratamentul interceptiv al anomaliilor dento- maxilare.

Aparatul ortodontic ceramic

Daca va doriti un aparat dentar invizibil, dar in acelasi timp accesibil, aparatul ceramic reprezinta solutia de compromis. Exista mai multe tipuri de bracketsi ceramici pe piata, dar noi folosim sistemele pe baza de bracketsi de safir.

De o calitate superioara, acest tip de ceramica se remarca prin rezistenta deosebita, uzura aproape inexistenta a bracketsilor, colare si decolare facila, fara a afecta smaltul dintilor. Fiind total transparenti (ca si sticla), pot fi aplicati si pe dinti a caror culoare a fost modificata.

Arcurile fizionomice (albe) si elasticele transparente asigura invizibilitatea aparatului. Unul dintre putinele sale dezavantaje se manifesta la pacientii fumatori si bautori de cafea, care trebuie sa viziteze mai des cabinetul ortodontic pentru inlocuirea elasticelor (acestea se coloreaza mai repede). Acesta este aparatul ortodontic preferat de majoritatea adultilor.

Aparatul ortodontic metalic

Este aparatul preferat al copiilor si adolescentilor. Desi este vizibil, tinerii si-l pot accesoriza dupa bunul plac, cu elastice colorate.

Este un aparat vesel si care se poate incadra cromatic in stilul personal al purtatorului. Are acelasi principiu de functionare, beneficiul principal fiind ca se lucreaza cel mai usor cu el, este rezistent si usor de colat si decolat de pe dinte.

De asemenea, este cel mai putin costisitor dintre toate aparatele ortodontice.

Indicatii pentru purtatorii de aparate fixe

Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic, se instaleaza o stare de tensiune la nivelul dintilor, stare care se mentine timp de 4-5 zile si este insotita de durere in timpul masticatiei. In consecinta, se recomanda evitarea alimentelor dure in prima saptamana dupa aplicare. In cazuri foarte rare este nevoie de anelgezice.

Starea de tensiune reapare la fiecare activare a aparatului, dar nu mai este insotita de durere (atata timp cat se respecta secventa arcurilor si timpul lor de actiune).

In primele doua saptamani, puteti avea senzatia de „pietre de moara” pe dinti. De asemenea, puteti avea nevoie de ceara ortodontica pentru a va proteja buzele si obrajii de tensiunea provocata de bracketsi.

Starea de sanatate dentara trebuie sa fie impecabila, de aceea este necesar sa intelegeti noile reguli de igienizare care se impun. Veti primi o periuta de dinti ortodontica, pentru a practica miscari de periaj de-a lungul aparatului, si veti fi invatat sa folositi periutele interdentare, pentru locurile unde periuta normala nu poate ajunge. De asemenea, este utila folosirea zilnica a unui dus bucal.

Este important sa evitati alimentele dure (fisticul, maslinele cu samburi, covrigii foarte tari, bomboanele ce se pot sparge intre dinti), acestea putand duce la dezlipirea bracketsilor. De asemenea, este contraindicat sa muscati din mar.

El trebuie taiat felii si mestecat. Nerespectarea acestor recomandari duce la dezlipirea bracketsilor, prelungirea duratei de purtare si aparitia de costuri suplimentare.

Indicatii pentru purtatorii de aparate mobile

Aparatul trebuie purtat permanent, cu exceptia meselor. Trebuie curatat in fiecare dimineata si seara, cu ajutorul unei periute de dinti cu apa si sapun lichid. Atunci cand nu-l purtati, acesta trebuie depozitat in cutiuta speciala in care l-ati primit.

Dupa masa, spalati-va pe dinti, umeziti aparatul si reluati purtarea lui.

Daca dupa aplicare apar zone de disconfort, semnalati-le medicului ortodont pentru retusare.

Initial, aparatul poate afecta vorbirea, dar doar pentru cateva zile.

La inserarea aparatului in gura, poate aparea o salivatie abundenta, dar acest efect secundar dispare in scurt timp.

Suplimentar, puteti igieniza aparatul cu ajutorul comprimatelor Corega Tabs, o data sau de doua ori pe saptamana. Puneti un comprimat intr-un pahar cu apa, introduceti aparatul si lasati-l acolo timp de 15 minute. Aceasta igienizare nu substituie insa nevoia perierii aparatului dupa fiecare purtare.

Credem în servicii de sănătate avantajoase pentru toată lumea.

Programează-te la noi și hai să îți rezolvăm toate problemele stomatologice.